+36 70 214 0700

info@balatom.com

Programlehetőségek, kirándulások a környéken

Látnivalók Balatonszemesen

BalaTom Üdülőház Balatonszemes
BalaTom Üdülőház Balatonszemes látnivalók

Balatonszemes története – hallgasd meg!

BalaTom Üdülőház Bagolyvár

Bagolyvár

A Bagolyvár, amely 1898-ban az egykori erősség helyén épült, mint az első szemesi nyaraló, Balatonszemes legromantikusabb épülete. Sajnos csak kívülről gyönyörködhetünk benne, mert jelenleg magánkézben van. Olyan, mint egy titokzatos lovagvár. Helyén azonban a török-magyar harcokban sokat szereplő Bolondvár állott. A ma is látható földsáncok, melyeknek északi részét a Balaton egykor elmosta, tulajdonképpen őskori földvár sáncai voltak. A török korban védelmi célokat szolgált, hol magyar, hol török kézen volt. Fekete István: A koppányi aga testámentuma c. könyvében híven megőrzi a Bolondvárban vívott csaták emlékét.

https://varlexikon.hu/balatonszemes

Posta Múzeum

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Posta Múzeum

Sóhajok hídja

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Sóhajok hídja

Latinovits Zoltán Múzeum

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Latinovits Zoltán Múzeum
Balatonszemes
Bajcsy-Zsilinszky utca 46.
www.szemesimuvhaz.hu

Nyitvatartás: Április 15-től október 15-ig 10-18 óráig, szünnap: hétfő.

A múzeum tárlata a XV. századtól mutatja be a postai szállítás történetét. A Mátyás szekértől a százéves postaautóig szinte minden megtalálható.

A Hunyady család birtokán 1790-1861 között posta-lóváltó állomás működött.

Balatonszemes, Szabadság utca és Bagolyvár utca kereszteződése

Sóhajok hídja, a millennium korának műszaki létesítménye az állomásról kiinduló, a leszakadó parton átvezető és abba csatlakozó üdülőtelepi út csatlakozásánál.

A balatonszemesi Bagolyvár utca százéves gesztenyefái alatt húzódik meg az olasz “nagytestvér” mintájára épített híd.

A helyi legenda úgy tartja, hogy a hídon átsétálva kívánni kell valamit, ami hamarosan valóra is válik.

Balatonszemes
Bajcsy-Zsilinszky utca 52.

Nyitva tartás: Április 1- október 31-ig 10-18 óráig, szünnap: hétfő. Az év többi részében előzetes bejelentés alapján fogadják a látogatókat.

A Polgármesteri Hivatal főúti szárnyában helyezték el a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot. Személyes tárgyai, szemesi emlékei bensőséges hangulatban emlékeztetnek nagy színészünkre. A Rózsakertben, a móló felé haladva, a Melocco Miklós által készített Latinovits szoborhoz helyezhetünk néhány szál virágot.

Pálos Kolostor romok

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Mindszent Pálos Kolostor romjai

Bujtor István síremlék

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Balatonszemes Bujtor István síremlék

Római Katolikus kápolna

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Római Katolikus kápolna
„Mindszent” Pálos kolostor romterület XIV. század
1323-ban a Szemesi erdő Barátok dűlőjében épült a „Mindszent” pálos kolostor, amely a török hódoltság alatt súlyosan megrongálódott. A rend 1783 évi feloszlatását követően a kolostor romjai is elenyésztek. A helyszínen 2014-óta régészeti kutatás folyik, amelynek során értékes régészeti leleteket tártak fel.
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca – temető
Bujtor István (szül: Frenreisz István) 1942 – 2009 Színművész, színházigazgató, filmrendező és forgatókönyvíró. Az alkotást a sírra Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész készítette. Az alkotó, aki így beszélt alkotásáról: – A síremlék tiszteletadás: meghajlás a közönség előtt, meghajlás Bujtor István emléke előtt. A csuklya, Anonymus, a színházi függöny tisztelettel hajt fejet; a lepel mögött fejfa és kereszt. Mintha halotti lepel lenne a síron, a drapéria, a kelme akár a Balaton hullámai. És a Hamlet idézet a 2. színből amiben biztosan megegyeztünk volna, amikor Hamlet elmondja, mit vár el a színpadtól.
Balatonszemes, Bagolyvár utca

Római katolikus Szűz Mária kápolna 1945. Lelki felüdülés egy szentmise hallgatás a szabadban az árnyas fák alatt.

Malom

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Malom

Szent Antal szoborcsoport

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Szent Antal szoborcsoport

Uradalmi magtár

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Uradalmi magtár
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca és Toldi Miklós utca sarok.

Malomépület 1908 Hengermalom, 1962-től takarmányőrlő- keverő üzem, 1978-tól diszkont zöldségüzlet

Balatonszemes, Kikötő utca

Páduai Szent Antal szoborcsoport

Balatonszemes, Gárdonyi Géza utca

XVIII. században épült uradalmi terménytároló magtár ma műemlék és időszakos kiállítások helyszíne.

Latinovits Zoltán síremlék

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Latinovits Zoltán síremlék

Latinovits Zoltán szobor

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Latinovits Zoltán szobor

Római Katolikus Templom

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Római Katolikus Templom
Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca és Toldi Miklós utca sarok.

Malomépület 1908 Hengermalom, 1962-től takarmányőrlő- keverő üzem, 1978-tól diszkont zöldségüzlet

Balatonszemes, Kikötő utca

Páduai Szent Antal szoborcsoport

Balatonszemes, Fő utca
Balatonszemesi Páduai Szent Antal-templom. Az “első szemesi templom” 1100 és 1200 között épült.
BalaTom Üdülőház Balatonszemes Balatonszemesi Páduai Szent Antal-templom

Római Katolikus Templom - Balatonszemesi Páduai Szent Antal-templom

Az “első szemesi templom” 1100 és 1200 között épült. Kicsi kápolnaszerű templom lehetett ez. A mai szentély külső oldalán látható vakolatlan falrész ennek a XII. századbeli templomnak a fala. Még ma is látható egy lőrésszerű kis ablak, mely román stílus jegyeit viseli, rajta az eredeti vakolattal. Ez a kis templomfal az egész déli Balaton-part legrégibb, még fellelhető építészeti műemléke, amely nem rom, hanem “élő” épület szerves része. A “második templom”: az eredeti kis kápolnát a tatárjárás után pár évtizeddel megnagyobbították, megtartva a déli falát. Ennek a legértékesebb része a szentély, három remek kőkeretes ablakával, kívülről támpillérekkel övezve. Stílusjegyei arra vallanak, hogy valamikor 1325 körül épült kora gótikus stílusban. A “harmadik templom” Mátyás király egykori emberének, Gergelylaki Buzlay Mózesnek nevéhez fűződik 1500 körül. Megtoldotta 4,6 m-rel , és elhelyezett a szentély baloldali belső falán egy reneszánsz jegyeket magán viselő epitáfiumot ( egyházi dombormű), melyhez hasonló legfeljebb tíz van az országban. A török uralom évei alatt romos állapotba került templom újjáépítése 1743-ban kezdődött, amikor tornyot is építettek hozzá, és két harangot helyeztek el benne. A Hunyady család birtokába került, s az ő irányításuk alatt a település arculatára a barokk stílus nyomta rá jeleit. A templom restaurálására 1964-ben került sor, megszabadították a barokkos díszektől és így az épület visszakapta a török előtti nemes egyszerűségét. Ez a templom a falu közepén a Fő utca kanyarulatában található. Nyáron a szentmiséket a Bagolyvár utcában lévő kis kápolnában tartják, melyet 1946 óta használnak a hívek.

Tihany, Balatonfüred, Badacsony (hajókirándulás)

BalaTom Üdülőház Balatonszemes Balatoni Hajózás

Balatoni Hajózás – Sétahajózás – Hajókirándulások : https://balatonihajozas.hu/

Sétahajózási lehetőségek:

  • 1 órás sétahajózás: A kellemes egyórás hajóút alatt utasaink megcsodálhatják a Balaton szemet gyönyörködtető világát és a part menti látnivalókat egyaránt.
  • 1 órás sétahajózás a naplementében: A nap kora esti szakaszában, a tavon hajózva gyönyörködhetünk a káprázatos naplemente látványában. A romantikus egyórás hajóút során pezsgővel és üdítővel kedveskedünk utasainknak.
  • 2 órás félsziget-kerülő sétahajózás: Balatonfüredről induló két órás hajóút, melynek során a Tihanyi-félsziget megkerülésével a tó legkeskenyebb pontján átjutva, Tihany nevezetességeit és a félsziget csodás világát tekinthetik meg utasaink. 
  • Romantikus Badacsonyi kirándulás: Hajókirándulás egy kellemes nyári estén Keszthelyről Badacsonyba a 130 éves Helka nosztalgiahajónk fedélzetén! A másfél órás hajóút után, a résztvevők számára 1 órás szabadprogram áll rendelkezésre Badacsonyban, majd visszahajóznak Keszthelyre.

Balatoni Hajózás – Sétahajózás – Hajókirándulások : https://balatonihajozas.hu/

Balatonszemes Vitorláskikötő

Balatonszemes Vitorláskikötő – +36 20/485-8308

Hunyady József Vitorláskikötő

A felújított balatonszemesi kikötőben szép környezet és kiváló parti létesítmények várják a hajósokat. A kikötő környékén a Balaton déli partján szokásos vízmélységek találhatók. A behajózás biztonságos, 190 cm merülésig bármelyik évszakban be lehet menni a kikötőbe. A kikötő erős észak-, északnyugati szélben hullámzik, így kérjük a hajók biztonságos kikötésére figyeljenek. A kikötő parti területén 10 tonnás parti daru biztosítja a hajók biztonságos be- és kiemelését.

GPS koordináták: N 46° 48,95’ E 17° 46,04’ (WGS-84)

Balatonboglári Gömbkilátó

Gyorsan odajutsz Balatonszemestől csak 10 km  – Vonattal: 10 perc Menetrend: https://www.mavcsoport.hu/

BalaTom Üdülőház Balatonboglár Gömbkilátó

Balatonboglár, Várdomb, Kilátó u.

Egy kilátó, amiből nem lehet rendesen kilátni. Balatonboglár egyik látványosságát nem lehet eltéveszteni, messziről úgy néz ki, mint egy óriás katonai radar vagy ufó. Mégsem olyan könnyű odatalálni, hiába van a 7-es főút fölött, a város központjában álló Várdomb tetején. A Gömbkilátóegy látványos vasszerkezet, aminek az elemei mindig belógnak, bármerre nézel ki belőle, bár az összes égtáj felé nyíló kilátás kétségtelenül páratlan. Csak pénzért látogatható, jóllehet se WC, se italpult nincs benne. Csak a vasak. Ellenben a környezete, a Várdomb  természetvédelmi területének pázsitja kiváló terep a piknikezésre.

Balatonboglár Kalandpark, Bobpálya - a Gömbkilátó mellett

BalaTom Üdülőház Balatonszemes, Balatonboglár Kalandpark
BalaTom Üdülőház Balatonszemes - Balatonboglár Kalandpark

Balatonboglár, Kilátó u. 8.

A parkban több mint fél kilométer hosszú bobpálya húzódik, ahol kétszemélyes bobokkal lehet száguldani. A kalandpálya egy 4 kilométeres kötélpálya-rendszerből áll, amit a kezdők és a haladók egyaránt használhatnak, hiszen annak különböző nehézségi szintjei is vannak.

A kötél- és bobpályán kívül még számtalan szolgáltatást nyújt a park. Ezek között ott van a sörösrekesz rakás, a játszótér, a trambulin vagy a falmászás, ahol többféle fokozatú tornyok is a mászók rendelkezésére állnak.

RÉVFÜLÖP

Balatonszemestől 10 km – Kerékpárral – kerékpárúton Balatonboglárra, majd hajóval (5 km) át Révfülöpre
http://revfulopinfo.hu/hajo_menetrend#tartalom

BalaTom Üdülőház Balatonszemes, Révfülöp
BalaTom Üdülőház Balatonszemes, Révfülöp

FONYÓD – LÁTNIVALÓK

Balatonszemestől 18 km – Kerékpárral – kerékpárúton vagy Vonattal is gyorsan elérhető.

http://zamardikalandpark.hu/

BalaTom Üdülőház Balatonszemes, látnivalók Fonyódon

ZAMÁRDI – KALANDPARK

Balatonszemestől 18 km – Kerékpárral – kerékpárúton vagy Vonattal is gyorsan elérhető.

http://zamardikalandpark.hu/

BalaTom Üdülőház Balatonszemes, Zamárdi kalandpark

Világháborúk Múzeuma – Zamárdi

BalaTom Üdülőház Balatonszemes, Világháborúk Múzeuma Zamárdiban
Zamárdi – Hadipark: http://www.tarrkamilitaria.hu/index.php

Balatonszárszó – József Attila Emlékház

BalaTom Üdülőház Balatonszemes, József Attila Emlékház, Balatonszárszó

TIHANY

Programajánló oldalak